Zastavte počítání! Tyhle volby jsem vyhrál, o hodně!

1. 03. 2021 0:20:11
Tak americké volby byly zase podfuk! A navíc prý za vším stojí Demokraté, tj. strana, která nezvládne zorganizovat ani vlastní primárky v Iowě. A pak, že Trump nemá smysl pro humor...

Noticka

Jelikož mi je jasné, jaké tohle téma budí vášně, tak jsem se snažil veškeré informace ověřit a odkazuji se na použité zdroje, kdyby měl náhodou někdo podobně hloupý nápad...

Pro dohledání informací o soudních sporech se mi osvědčily ballotpedia, democracydocket (pozor, občas nejsou k dispozici všechny dokumenty) a courtlistener (část obsahu bývá placená). Na procházení Trumpova twitteru se hodí thetrumparchive, odkazy dávám ale na factba.se jelikož má lepší prezentaci. Na ballotpedii mají i šikovnou sekci, která může posloužit jako odrazový můstek pro získání základního přehledu o volebních zákonech v US.

Pokud někdo usíná u delšího textu, tak může skočit přímo na závěr.

Ne, tohle vážně není déjà vu, po volbách 2012, 2016 a 2018 si stěžuje 45. prezident i teď. Donald, podobně jako ostatní duševně vyrovnaní lidé, vidí totiž podvod za vším, co není podle jeho představ. Michael Forbes vyhrál anketu o nejlepšího skota, protože lidé hlasovali víckrát, nezaměstnanost klesá díky tomu, že čísla jsou falešná (ale jen do doby než to sám vzal do ruky), Obamovo znovuzvolení byl totální výsměch a i v primárkách Donald prohrál jen kvůli švindlování Teda Cruze.

Volby 2016

K ilustraci toho, že současná situace je asi tak překvapivá jako když Mistr získal svého 40. Slavíka, stačí malé ohlédnutí za volbami 2016. I před nimi Donald rutinně prohlašoval, že jsou zmanipulované, prohraje pouze když bude druhá strana podvádět a uzná výsledky jen když se stane prezidentem. I slogan 'Zastavte krádež!' (Stop the steal) pochází ze stejného období. Ve skutečnosti se všichni včetně Donalda (viz fotografie zachycující okamžik jeho slavného vítězství) připravovali na triumf Clintonové a plán republikánů byl svést porážku na miliony ilegálně hlasujících imigrantů. V tažení za integritou volebního systému by pak mohli omezit jejich možnost volit ve stejném duchu jako se chystají letos.

Protože to je základ jejich volební strategie. Demografie společnosti se mění a pokud se strana neotevře dalším skupinám voličů (primárně ženy a minority), tak pro ni bude čím dál tím těžší vyhrát volby. Přiznává to i analýza, kterou si nechali vypracovat po porážce Mitta Romneyho před osmi lety. Proto předkládají zákony, co 'cílí na černochy s takřka chirurgickou přesností', snižují počty volebních místností, překreslují mapy okrsků tak, aby získali nad demokraty výhodu, nebo nemůžou dopustit, aby volili bývalí vězni, přestože o tom v referendu rozhodli voliči (mimochodem, Floridě bude prý trvat minimálně do roku 2026 než zjistí kdo z nich už může volit a kolik mají ostatní zaplatit).

S nominací Trumpa se tenhle problém stal ještě palčivějším. Romney byl schopný přetáhnout nerozhodnuté voliče na svoji stranu a minimálně vypadal, že mu záleží na osudu země. Ale u Trumpa, který do své firmy 'přesměroval' peníze, co měly jít pro děti nemocné rakovinou nebo se 11. září nezapomněl pochlubit, že po pádu dvojčat vlastní nejvyšší budovu na Manhattanu, tomu kromě jeho fan klubu uvěří asi málokdo.

Volby 2020

I vloni začal Donald mluvit o podvodu dlouho dopředu. Cílem bylo jednak tu rétoriku normalizovat a připravit voliče na potenciální odmítnutí výsledků a navíc to dobře sloužilo k jejich mobilizaci. V krku mu nejvíc ležely korespondenční hlasy. Některé státy měly kvůli koronaviru tendence hlasování poštou ještě zjednodušit (např. automatickým rozesláním žádostí velké části elektorátu) a hrozilo, že podkopou veškeré úspěchy, kterých republikáni na poli tzv. "voter suppression" dosáhli. Je dobré mít na paměti, že v některých klíčových státech volí poštou malá část obyvatel a poslední volby rozseklo pouhých 80 tisíc hlasů ve třech státech.

Trump zareagoval dvěma způsoby: začal lživě rozhlašovat, že výsledky musí být známé ještě během volební noci, a v červnu jmenoval nového šéfa pošty Louise DeJoye. Ten zavedl prý dopředu plánovaná opatření (včetně odstavení stovek strojů na třídění pošty), jenž zpomalila doručování zásilek. To jasně ukázalo, že obava, že by se Donald mohl prohlásit za vítěze voleb aniž by byly spočítané všechny hlasy, není jen konspirační teorie. Trump to nejdřív potvrdil a pak se nastíněným scénářem řídil do puntíku. V okamžiku tiskovky sice v rozhodujících státech vedl, ale stále zbývalo spočítat spoustu hlasů (1,8 milionu v Michiganu, 1,9 milionu v Pennsylvánii a 615 tisíc ve Wisconsinu) mnohokrát převyšující jeho náskok. Navíc tyto hlasy byly z většiny korespondenční, jelikož jejich zpracování trvá obecně déle, a tím pádem hlavně pro Bidena.

Soudní spory

První žaloby byly podány ještě před samotnými volbami, ale ty nejdůležitější začaly pršet až během sčítání hlasů. Sám vím pouze o dvou rozhodnutích, kde republikáni zaznamenali úspěch: 602-MD-2020 rušící prodloužení lhůty během níž mohli voliči předložit chybějící průkaz totožnosti a 1094-CD-20 umožňující pozorovatelům být dva metry od skrutátorů. Ostatní spory skončily fiaskem. Část žalob byla stažena, většinu zbytku soudy smetly ze stolu hned na počátku řízení (viz např. shrnutí na wikipedii). Poslední reportovaný stav, co jsem zahlédl byl 2-59 v neprospěch Trumpa. Jak je to možné, když i po tom, co několik právníků uteklo, Donalda zastupovala 'elitní úderná jednotka'?

Jo jasně, málem jsem zapomněl... Ty lidi jsou normální lháři a většina žalob byla neuvěřitelná snůška keců stojící na vodě. Ne, nemluvím o situaci, kdy je předmětem sporu, zda pozorovatelé byli dost blízko a záleží na interpretaci zákonů soudcem. Tady jde o věci, které jsou černobílé, jako například když

  • říkají že jejich pozorovatelé nebyli připuštěni k počítání a pak jejich právník před soudem přizná, že to není pravda,
  • tvrdí, že v některých okrscích volilo víc lidí než mají obyvatel, i když např. Benwille má přes 85 obyvatel a hlas odevzdalo 63 voličů, což dělá účast o kapku menší než proklamovaných 350 % (navíc argumentovali oblastí, kterou vyhrál Trump),
  • upozorňují, že pracovníci komise pomáhají voličům opravovat lístky (tzv. 'ballot curing'), což je v Pennsylvánii legální,
  • uvádí, že byly započítány hlasy došlé po zákonné lhůtě a následně svědek přizná, že neví ani kdy přišly ani zda byly započítány,
  • používají statistické 'analýzy', které rozmetá i školák (viz níže),
  • jako důkazy podvodu předkládají svědectví o tom, že někteří skrutátoři obraceli oči v sloup při počítání hlasů pro Donalda nebo další věci vycházející z neznalosti nebo nepochopení procesů jakým sčítání probíhá nebo
  • argumentují tím, co jedné pozorovatelce řekla jiná o tom, co slyšela od někoho dalšího (!) aniž by kohokoliv identifikovala.

Trefně to shrnul soudce v jednom případu u odvolacího soudu: "Obvinění vyžadují konkrétní tvrzení a důkazy. Zde nemáme ani jedno".

Election results
Election results (Clay Bennett, Chattanooga Times Free Press)

Spousta žalob trpí i dalšími problémy — byly podány až několik měsíců po schválení zákonů, které rozporují (tzv. opomenutí), žalují nesprávnou stranu nebo požadují opatření, co jsou pasé jak kalhoty do zvonu nebo je není možné splnit. V Pennsylvánii, kde propadl korespondenční hlas dvěma voličům, žaloba jako nápravu nepožadovala, aby jim bylo umožněno volit, ale aby byla zastavena certifikace volebních výsledků. Soudce jim v rozhodnutí vzkázal, že 'tahle ústava nefunguje' a připojil v médiích hojně citovanou pasáž:

Dalo by se očekávat, že když žádá o tak mimořádné opatření, tak žalující strana přijde vyzbrojena přesvědčivými právními argumenty a faktickými důkazy přebujelé korupce ... To se nestalo. Místo toho byly soudu prezentovány neopodstatněné, překroucené legální důvody a spekulativní obvinění, neuvedená v upravené žalobě a nepodložená důkazy. Ve Spojených státech tohle nemůže ospravedlnit sebrání volebního práva jedinému voliči, natož všech v šestém nejlidnatějším státě.

Pomyslným vrcholem byla žaloba státu Texas u Nejvyššího soudu. V ní se texaský ministr spravedlnosti dovolává toho, aby parlamenty v Georgii, Michiganu, Pennsylvánii a Wisconsinu, kde republikáni drží většinu v obou komorách, mohly prezidentskou volbu jednoduše obejít a ustanovit vlastní volitele. Přesně tak, chápete to správně, další výsledky, spočítané z těch samých "nelegitimních" hlasovacích lístků, chtěli ponechat, protože tam si jejich strana vedla dobře.

Nejvyšší soud se celou záležitostí odmítl zabývat, jelikož volby jsou v gesci jednotlivých států a Texas nemá co strkat nos do toho, co se děje jinde. Důvodů, proč bylo jasné, že ta žaloba shoří jak papír, bylo však víc: byla podána pozdě, otvírá znovu spory, které už rozsekly soudy nižších instancí (viz estoppel by record), snaží se dosáhnout nemožného (všechny žalované státy výsledky už certifikovaly) a chce zahodit hlasy milionů lidí, kteří se akorát řídili předpisy. Třešničkou na dortu je fakt, že obdobná "neústavní" opatření, tj. nelegislativní úpravy pravidel kvůli pandemii, zavedl i guvernér Abbott, a tak je záhadou, proč Texas nežaloval i sám sebe.

Další důkazy

Současně se soudními spory probíhala paralelní ofenziva v médiích a na sociálních sítích, kde se příznivci bývalého prezidenta oháněli důkazy ohromných podvodů. I teď prominentní republikáni prohlašují, že soudci spory zařízli kvůli procesním důvodům a meritem věci se nikdo nezabýval. Není to sice pravda, ale přesto se pojďme podívat na jejich největší hity (věci, o kterých už víme, že nejsou pravda, vynechávám). To, že někdo neunesl důkazní břemeno v soudním řízení totiž ještě neznamená, že si nestěžoval právem.

Kufry pod stolem

Po tom, co skončilo ve Fulton county v Georgii počítání, prý malá skupinka skrutátorů neodešla, vytáhla z pod stolu kufry plné falešných hlasů a promptně je začala skenovat. Dokonce je k dispozici i video. Konečně pořádný důkaz PODVODU!!! Sám se musím přiznat, že mám problém věřit někomu, kdo dodává svým argumentům váhu excesivní interpunkcí. Vysvětlení je navíc celkem prosté: původní video je sestříhané a z nějakého důvodu neukazuje jak se "kufry" pod stůl dostaly! Ve skutečnosti se jedná o speciální krabice na volební lístky, které se dají zapečetit!!! Pracovníci komise do nich uschovali ještě nezapočítané hlasy když si mysleli, že mají padla a budou pokračovat další den ráno!!!!! ¡Bohužel je šéfové vyvedli z omylu a tak se vrátili a pokračovali v počítání! Navazující teorie o tom, že některé balíky hlasů byly prohnány skrz sčítací stroje několikrát vyvrátil ruční přepočet hlasů v celém státě.

1 ku 1000000000000000

Populární teorie, založená na statistické analýze volebních výsledků v Georgii, Michiganu, Pennsylvánii a Wisconsinu od Charlese Cicchettiho, která, a to si nedělám srandu, je součástí už zmíněné texaské žaloby u Nejvyššího soudu. Autor honosící se titulem PhD. tvrdí:

  1. Šance, že Biden mohl dosáhnout svých výsledků v Georgii, je 1:1000000000000000. Vyvozuje to na základě toho, jak si tam vedla Hillary Clintonová o čtyři roky dříve. Hlavní předpoklad, na kterém celé tvrzení stojí, je, že se nic nezměnilo (doslova "other things being the same"). Tady se musím sklonit před jeho intelektem, protože kdyby byl Biden Clintonová a vedl kampaň identicky jako ona, tak by ve volbách 2016 nejspíš opravdu dostal hlasů nachlup stejně.
  2. Z porovnání průběžných a konečných výsledků v Georgii je statisticky nepravděpodobné, aby Biden dotáhl Trumpův náskok, protože z posledních 270 tisíc hlasů by ho musela preferovat jejich naprostá většina (71,60 %). Hlasy započítané na začátku a na konci prý nemohou být ze stejného základního souboru. Což je naprostá pravda, soubory jsou dva: korespondenční hlasy (většina pro Bidena) a ty odevzdané osobně (většina pro Trumpa). Takže je logické, že v závěru hlasování Joe získával převahu (a není to rozhodně poprvé). Navíc je zavádějící tvrdit, že se vzepjal až během posledních 5 % hlasů, Trumpovo vedení se ztenčovalo hodně dlouho.
  3. Pokud aplikujeme poměr odmítnutých korespondenčních hlasů z voleb 2016 na volby 2020 (které ho mají 17x nižší), tak zjistíme, že Trump ve skutečnosti vyhrál na celé čáře. To, že se procento odmítnutých hlasů snížilo kvůli změnám zákonů (přijatých v republikány ovládaném parlamentu) a poměr hlasů zahozených při porovnání podpisu je obdobný, analýza taktně zamlčuje.
  4. V Michiganu bylo započítáno 174384 korespondenčních hlasů (30 % jejich počtu) od neregistrovaných voličů. Informace zřejmě vychází z nepochopení, jakým stylem Wayne county voliče reportuje. Navíc nabízené vysvětlení, totiž že to je výsledek započítání některých hlasů víckrát, kulhá, protože by to znamenalo, že největší správní obvod se silnou demokratickou podporou by byl jediný v celém státě, kde by volební účast oproti 2016 klesla.

Benfordův zákon

Počty hlasů pro Bidena z jednotlivých volebních okrsků v Chicagu prý neodpovídají zákonu, podle kterého čísla z obecného souboru dat začínají jedničkou mnohem častěji, než by člověk čekal. Proč to tak funguje je pěkně vysvětleno např. tady. Data ale musí být v minimálním rozsahu tří logaritmických intervalů. Což je přesně podmínka, kterou počty hlasů nesplňují — přes 97 % okrsků reportovalo trojcifernou hodnotu a proto Benfordův zákon neplatí. Když bychom zkoumali 2000 náhodných čísel od 100 do 999, tak jedničku na začátku taky nebude mít 30 % z nich.

Stovky tisíc hlasů připočítaných Bidenovi uprostřed noci

V průběhu počítání hlasů došlo několikrát k zajímavému fenoménu, kdy se Bidenův součet během jediného okamžiku uprostřed noci razantně navýšil. Nejvíc profláknutý tweet, který na to upozorňoval, už autor smazal, ale dají se najít další. V grafu to vypadá nějak takhle a pro spoustu Donaldových voličů to bylo definitivní potvrzení toho, že volby byly jedna velká lež. Ve skutečnosti jedna instance vznikla chybou při zadávání dat a ostatní reflektují způsob nakládání z korespondenčními hlasy. Některé oblasti (např. šesti set tisícové Milwaukee) je totiž zpracovávají na jediném místě, které pak reportuje údaje za celou oblast najednou.

Náskok, co se vypařil

S tím souvisí další argument: Trump ve spoustě klíčových států vedl, ale jeho náskok se mávnutím kouzelného proutku rozplynul. To je znovu důsledek hlasování poštou. Některé státy začínají s počítáním v den voleb, nebo až po uzavření volebních místností, jiné mohou hlasy sečíst předem. Obecně se dá říct, že v těch prvních Biden dotahoval, zatímco v těch druhých (viz "Tracking the vote count" např. v Iowě, Kansasu nebo Ohiu) své vedení ze začátku naopak ztratil.

Analýza Dr. Shivy

U tohohle jsem se zasmál asi nejvíc. Dr. Shiva nejdřív vysvětlí, jak na osu Y bude vynášet rozdíl procent o různém základu (!) a když mu to otočí směrnici regresní funkce protože od ní odčítá jedničku, tak začne křičet o podvodu :) Je vidět, že na MIT nejsou žádní hlupáci, protože mě by tenhle trik asi nikdy nenapadl.

A takhle bych mohl pokračovat dál a dál: pálení hlasů (byly to jen vzorové hlasovací lístky), skartování hlasů (šlo jen o vnitřní obálky), hlasy pašované ze Severní Koreji, podezřelý skok volební účasti ve Wisconsinu (která byla jen 72,3 %, ne proklamovaných 89 %), v Pennsylvánii volilo víc lidí než je registrovaných voličů, v Georgii zase pět tisíc mrtvých, v Michiganu lidé, kterým bylo 120 let... Na rozdíl od toho proudu polopravd a dezinformací ale musím někdy skončit.

Kde nic není...

Chyby se stávají (např. zde od 3:19) a při každých volbách dochází i k podvodům. Proto také certifikace výsledků trvá. Řeší se provizorní hlasy, prověřují se registrace voličů i další nahlášené problémy... Ale těch případů je strašně málo. I republikánská Heritage Foundation na svém webu eviduje od roku 1982 pouhých 1311 instancí podvodu. Jen v prezidentských volbách od té doby hlasovala víc jak miliarda voličů.

Navíc, přestože Trump a jeho lidé do médií dávali bombastická prohlášení, tak u soudů, kde často mluvili jinak, propadli na celé čáře a pokud má člověk čas a snahu si věci ověřit, tak se jejich tvrzení začnou hroutit jak domeček z karet. Teorie o masivních podvodech kromě spousty dalších odmítl i ministr spravedlnosti Barr i Trumpova vlastní administrativa.

Opět se nabízí paralela s volbami 2016, kdy ani zisk nejvyššího úřadu země Trumpa neodradil od nářků o podvodech a milionech neplatných hlasů. Po zveřejnění důkazů tehdy marně volala mmj. i členka federální volební komise a žádné nenašla ani speciální komise, kterou Donald s velkou pompou ustanovil. Žádné totiž nikdy neexistovaly.

Stejně jako předtím to i nyní Donaldovi příznivci všechno baští, protože už několik měsíců vědí, že druhá strana bude podvádět. Proto Ken Paxton podal tu žalobu za Texas, i když jako vystudovaný právník věděl, že nemá sebemenší šanci na úspěch. Tohle totiž nikdy nebyla soudní bitva o integritu volebního systému a zachování demokracie, ale cynická mediální kampaň, jejímž cílem bylo zpochybnit legitimnost voleb. Oproti 2016 bylo ve hře také víc než jen Trumpovo poraněné ego.

Kdyby té masáži uvěřilo dost lidí, tak by ještě žila šance, že Trump zůstane u vesla. Proto byl každý nezdar přemalovaný na úspěch — bylo životně důležité udržet lidi v té bublině. A tak každá prohra u soudu byla součást plánu jak spor eskalovat k Nejvyššímu soudu a každý ruční přepočet nebo audit, který vyvrátil konspirační teorie o softwarových machinacích byl irelevantní, a bylo vlastně dopředu jasné, že nic nenajde. Ale hned ten další, ten už určitě ukáže, jak to ve skutečnosti bylo! Fakt, že z toho Trump navrch vyždímal stovky miliónů dolarů byl už jen vítaný bonus.

Tak přece podvod

Pokud ani tohle někomu nestačí na ilustraci toho, jaká jsou US banánová republika, a těšil se na nějaký ten volební podvod, tak nemusí zoufat. Stačí si poslechnout Trumpův telefonát do Georgie. Už jen to, že prezident osobně obvolává představitele státu zodpovědné za volby, mě přijde neskutečné. Obsah toho hovoru tomu ale dává korunu. Donald začne tím, že vyhrál o stovky tisíc hlasů a tak přece "není nic špatného na tom, když řeknete, že jste to přepočítali". Potom z něj vypadne, že "chce najít 11780 hlasů" a nakonec to završí jednoznačným "Tak co budeme dělat? Potřebuju jen 11 tisíc hlasů". Ale je mi jasné, že i tohle bude spousta lidí omlouvat. Už jen kvůli tomu R, co má Trump v závorce za jménem.

Autor: Jan Bezděkovský | pondělí 1.3.2021 0:20 | karma článku: 15.37 | přečteno: 538x

Další články blogera

Jan Bezděkovský

Stupidní kritika kritiků Izraele

Krátká reakce na blog Stupidní kritika bombardování Gazy od Karla Wágnera a situaci na Blízkém východě.

25.10.2023 v 4:42 | Karma článku: 14.41 | Přečteno: 303 | Diskuse

Jan Bezděkovský

Letmý záchvěv naděje pro Bidena a US

Ještě před půl rokem to vypadalo, že republikánská cunami v dnešních volbách smete většinu demokratů v Kongresu. Od té doby se ale mnohé změnilo a situace není tak jasná. Pojďme se podívat na faktory ovlivňující rozhodování voličů

8.11.2022 v 12:49 | Karma článku: 12.25 | Přečteno: 333 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 443

A zas musím čelit té stupidní realitě...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...